communicatievarkenDe Kempenaer,

fokt varkensvlees op de meest diervriendelijke manier. De varkens kunnen altijd buiten lopen. Ze leven in een groep, net als in de natuur. Voor allemaal geldt dat ze normaal voer krijgen. Geen snel opfokvoer en zeker geen soja.
Ze amuseren zich kostelijk op het weiland, in de bosjes en langs de sloot. Met die neuzen halen ze de verharding van een voormalig pad naar boven, of besnuffelen ze de emelten en wormen in de grond. Met die grote bekken kauwen ze met gemak een steen tot gruis, maar ze kunnen er ook de kleine stukjes wortel mee uit de soepgroenten sorteren. Die lusten ze niet en spugen deze stukjes daarom maar uit. Daarna bijten ze weer met het grootste gemak een stuk hout aan gort. Zo’n beest is geweldig.
Als je ziet hoe ze met stro omgaan, bij elkaar liggen en hun eigen boontjes doppen. Als je ziet hoe die beesten een hele middag lekker tegen elkaar kunnen liggen. Lepeltje lepeltje, pootjes over elkaar heen. De staart in elkaars neus. Maakt niet uit. Ze liggen en blijven liggen. Even later rennen ze weer door de wei. Als jonge biggen. Met dat grote lijf van ze. De slager zegt dat ze daarom atletisch zijn. Dat kan ik me voorstellen. Ze hebben in ieder geval een constante, heel goede kwaliteit.
Alleen als onze varkens het zelf nodig vinden, maken ze vet aan. De varkens in de industrie maken vet aan omdat de boer het nodig vindt. Het vet van onze varkens is natuurlijk vet. Een varkensbout van ons is een varkensbout en geen opblaasspons. Wat je ziet is wat je krijgt is wat je eet. En zelfs de jus is superlekker.
www.eerlijkvlees.nl

Graasboerderij

Biologische-Dynamische boerderij
In de weilanden rond onze boerderij in Sondel, grazen onze koeien 8 maanden per jaar buiten. Ons melk- en vleesvee geniet dagelijks van verse grassen en kruiden. Hierdoor ontstaat biologisch vlees en zuivel waar levenskracht in zit. Smaakvol en lekker! De Mallemok haalt zijn eieren, vlees en melk bij de Graasboerderij vandaan

graasboerderij.nl

Gaast’sperges

Sinds 2015 verbouwt Gaast’sperges asperges op een stuk land in Gaasterland. Als geboren Gaasterlander wil de teler Jelmer graag de streek op de ‘menukaart’ zetten. De asperges verbouwt hij op duurzame wijze en wil daarmee een mooi, smakelijk en nieuw streekproduct aanbieden. Vanwege het telen van asperges op de gaast komt de naam Gaast’sperges tot stand. Zo kunnen we ook een ‘stukje’ Gaasterland proeven.

gaastsperges.nl

De Nylander uit Workum

De Nylander bestaat sinds 1990. In 1997 zijn Matti en Henk Hogendoorn, kaasmakers van huis uit, gestart met het maken van kaas. In 2002 is de boerderij omgeschakeld naar biologisch. De familie Bokma heeft in 2009 het stokje overgenomen. Zij runden al een biologisch melkveebedrijf in It Heidenskip.

Met grote toewijding en zorg maakt de familie Bokma een pure en smaakvolle boerenkaas en sinds kort ook een Camembert. De productie van de Nylander kaas vraagt om de grootst mogelijke aandacht. Omdat we een natuurproduct maken is het belangrijk scherp te zijn op alle elementen van het kaasmaken. We hebben een eigen procedé voor het kaasmaken. Wij gaan voor het maken van een heel goede kaas van topkwaliteit.

nylander.nl

Icarius

Sinds 2007 bestaat icarius wijnen, een specialist als wijngroothandel voor restaurants en speciaalzaken. Het assortiment van rond de 250 wijnen importeren we zelf. Europese wijnen maken het grootste deel van het assortiment uit, van het zuidelijk halfrond komen alleen wijnen uit Chile, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

icarius.nl

Ale de Jager

Ale de Jager, palingvisser van beroep en werkzaam in het midden van Friesland, tussen Grou en Drachten.

praamvissenadejager.nl