Blog #4

De afgelopen jaren worden mensen steeds bewuster over eten. Mensen kiezen steeds vaker voor duurzame en biologische producten. Ook in restaurants is dit een groot punt geworden en ook wij krijgen vaak de vraag “waar komen jullie producten vandaan?”, “Is het duurzaam?”, “Is het wel biologisch”. Als restaurant kan je al heel gemakkelijk ‘ja zeggen’, maar is dat dan ook echt zo. Wij als Brasserie de Mallemok werken daar waar wij kunnen ook heel graag met streekproducten en vertellen dit en laten dit graag aan onze gasten zien.

Daarom hebben onze gasten vrijdag 21 april mogen zien en proeven wie onze leveranciers van deze geweldig streekproducten zijn en welke producten zij aan ons leveren. Veel van onze producten komen namelijk van de boerderijen die nog geen 20 km om ons heen liggen.

Zo waren Bjorn en ik vorige week de hele week op pad om een bezoek te brengen aan een aantal van deze leveranciers. Zelf was ik er nog nooit geweest en was wel heel nieuwsgierig geworden wie het nou zijn, hun enthousiasme te mogen ervaren en te zien waar de producten vandaan komen.

De tocht

De tocht ging van Sondel naar Oudega, via Echtenerbrug en weer terug naar Sloten. Tijdens deze tocht is het zo mooi om te zien dat de koeien buiten grazen, de kippen vrij rondrennen en de varkens een dutje in het zachte stro doen. Heerlijk het zonnetje erbij en de vrijheid bij deze dieren te zien, dan ben je toch blij dat je in dit mooie deel van Friesland mag wonen en werken!

De Streekproducten

Na dit alles gezien te hebben, kwam dan daar ons fantastische 4- gangen asperge diner, waar ook al deze leveranciers en boeren waren uitgenodigd om hun geweldige producten te laten zien en proeven.

Tijdens deze avond was het mooi om de gasten en leveranciers bij elkaar te zien en iedereen enthousiast te zien worden over deze producten en de unieke manier van samenwerken.

Zo konden onze gasten de heerlijke gerookte paling proeven van Ale de Jager uit Reduzum als voorgerecht, de Jersey stierkalveren van de Nylander uit Workum waren verwerkt in de kalfsvelouté als 2e gang, een geweldig stukje varkensoester van de Kempenaer uit Echternerbrug  met de asperges van Jelmer Albada, eitjes van de Graasboerderij uit Sondel als hoofdgerecht en de schapenkaas en – yoghurt van de Schapenboerderij van Tusken Bosk en Mar met een panna-cotta van asperges als dessert. De eieren, de kaas en de melk van de Graasboerderij werden gebruikt voor de Pop-over. Om de avond helemaal compleet te maken deed Hanno van Icarius Wijnen een uitleg over de bijpassende wijnen per gerecht.

We kijken terug op weer een zeer geslaagde avond waarbij onze gepassioneerde leveranciers, ons getalenteerde team en onze gewaardeerde gasten samen kwamen. Tot gauw!

Zet alvast in je agenda vrijdag 2 juni organiseren wij onze Beer, Burgers & Bites avond weer, Tot dan!