Blog #2

Gister is officieel het aspergeseizoen begonnen!! Daarom lijkt het mij leuk om jullie en mezelf ūüėČ wat wijzer te maken over dit “witte goud”. Niemand minder dan Jelmer Albada zal mij helpen om meer te weten te komen over de asperges. Jelmer is namelijk aspergeboer in Sondel en verbouwt sinds 2015¬†dit mooie streekproduct. Gister heb ik een super leuk interview gehad met Jelmer en we zijn daarna samen met het keukenteam het land in gegaan om te kijken hoe¬†het verbouwen van asperges in zijn werk gaat. We hebben de eerste asperges al mogen proeven en wat waren ze toch lekker!

Witte gud

De Asperges

Wat de meesten vast wel weten is dat je groene, paarse en witte asperges hebt. Alleen worden de paarse nauwelijks geteeld en verkocht en maar 3% van de aspergeteelt in Nederland zijn de groene asperges. Het verschil is dat witte asperges onder de grond worden geteeld in een aspergebed zodat ze zo min mogelijk zonlicht krijgen en de groene en de paarse boven de grond. Een ander verschil is dat je witte asperges goed moet schillen anders worden ze heel taai als je ze kookt. Bij groene en paarse asperges hoef je alleen de achterkant er af te halen. Paarse asperges kun je zelfs rauw eten, daarom worden die ook vaak gebruikt in salades.

Naast dat asperges heel lekker zijn, zijn ze ook nog eens erg gezond. Omdat iedereen tegenwoordig “healthy” wil leven en eten¬†is de witte asperge perfect voor een gezonde maaltijd. Ze zitten namelijk vol met vitamines en zijn laag in de calorie√ęn. ¬†Alle healthy-liefhebbers zullen hier blij van worden en ik zelf natuurlijk ook een beetje;) .

Hier onder een mooie foto van het Nederlands asperge centrum om het verschil tussen de drie soorten te zien.

witte goud

Leuke weetjes 

Let er bij het bereiden van de asperges eerst op wat voor asperges je koopt. Het is belangrijk om goede, verse en stevige asperges te kopen, niet die er uitgedroogd uitzien of die slap aanvoelen. Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten om te zien of de asperges vers zijn:

  • De stengel moet glanzen
  • Er moet wat vocht vrijkomen wanneer je drukt in het snijvlak
  • Asperges moeten een strak, piepend geluid maken als je twee asperges langs elkaar wrijft
  • Je kan asperges maximaal 2 dagen bewaren onder¬†een vochtige doek in de koelkast

Denk er met het schillen van asperges om dat je de asperges heel goed schilt. Als je dat namelijk niet doet krijg je van die taaie draden bij het eten. Ik heb dat een keer eerder gehad en dat wil je niet. Schil daarom de asperges altijd met een dunschiller en schil vanaf de kop van de asperge naar het uiteinde.

En waarom heten asperges nou het “witte goud”? Nou, dit is omdat het veel werk kost om asperges te telen¬†en daardoor de prijs ook hoog is, net als goud.

Hieronder een drietal foto’s van een gerechtje gemaakt¬†door ons keukenteam met Gaasterlandse asperges.

witte goud

Ik hoop dat ik jullie wat wijzer heb kunnen maken over het witte goud. Laat even weten via Facebook wat jullie er van vonden. En natuurlijk, als je nog vragen hebt laat het gerust weten. Voor nog meer leuke weetjes en activiteiten over asperges, kijk op de site van Nederlands asperge centrum of over de Friese asperges op de Gaast’sperges website.

En niet vergeten op vrijdag 21 april organiseren wij het 4-gangen asperge diner bij ons in Brasserie de Mallemok en zondag 30 april een asperge lunch bij De Bremer Wildernis in het land van Jelmer Albada. 

Volgende week weer een nieuwe blog dit keer een leuk recept met asperges, tot dan!