Hierboven een mooie foto van hoe een traditioneel asperges gerecht er uit kan zien. www.littlespoon.nl.

Witte asperges op traditionele wijze

Vorige week heb ik al een aantal leuke weetjes en tips gegeven als het gaat om de witte asperge. Daarom deze week een lekker traditioneel recept van onze chef Hans van der Heide.

Wat heb je nodig:

Asperges bereiden

  • 20 asperges
  • 4 eieren
  • 600 gram beenham
  • 100 gram peterselie
  • Snufje zout
  • 1 laurierblad
  • 1 foelie
  • 1/4 theelepel nootmuskaat

Gastric 

  • 2,5 dl azijn
  • 2,5 dl witte wijn
  • 1 laurierblad
  • 3 gekneusde peperkorrels
  • 1/2 gesnipperde sjalot

Witte wijnsaus

  • 4 eigeel
  • 120 gram room boter
  • snufje zout

Stap 1. Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant. Breng ze aan de kook samen met een snufje zout, foelie en een laurierblad. Wanneer het kookt, haal ze van het vuur en laat ze rusten in het kookvocht.

Stap 2. Kook de eieren 7 min. en laat ze wanneer ze klaar zijn onder stromend koud water afkoelen. Snijdt met een eiersnijder of met een mes de eieren in stukken.

Stap 3. Voor de gastric: Snipper het sjalot. Doe de witte wijn, azijn, de peperkorrels, laurier en sjalot in een pan. Laat het geheel voor de helft inkoken.

Stap 4. Voor de witte wijn saus: Doe het eigeel in een pan op een laag vuurtje en voeg 100 ml gastric toe (zie stap 3). Roer voortdurend met de garde tot er een schuimige massa ontstaat. Smelt ondertussen de boter in een ander pannetje. Wanneer er een schuimige massa ontstaat voeg de boter en een snufje zout geleidelijk toe.

Stap 5. Verhit de beenham kort in een verhitte pan voor dat je de borden gaat opmaken. Verwarm de asperges nog 1 minuut voor serveren.

Stap 6. Leg de asperges op het bord. Daar boven op de ham en op de achterkant van de asperges de eieren.  Leg daarop de een eetlepel witte wijnsaus en strooi er wat peterselie en nootmuskaat op om het af te maken.

Eet smakelijk!

Een filmpje van de Albert Heijn hoe je moet schillen.

Tip:

  • Vervang de beenham voor een lekker stukje zalm.
  • Serveer met gekookte krieltjes
  • Gooi de schillen en de achter kant van de asperge niet weg. Hier kan je nog een heerlijke soep van maken

Deel met ons jouw lekkerste aspergegerecht. Het winnende gerecht nodigen wij uit om bij ons een heerlijk asperge gerecht te komen eten. Dit kan via Facebook of tag @brasseriedemallemok op Instagram of op twitter.

En vergeet niet vrijdag 21 april kunt je genieten van een 4-gangen diner bij Brasserie de Mallemok. En zondag 30 april een 3-gangen lunch in de natuur in de Bremer Wildernis bij Jelmer Albada.